Popular Posts

Latest Post on Blog

 Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Di beri kesempatan lagi untuk i menghayati bulan Ramadhan yang penuh keberkatan dan makna di kala dunia sedang tenat memerangi pandemik Corona Virus Disease (Covid-19). Speechless. Bagi diri i, Ramadhan 1442 adalah Ramadhan yang berbeza suasana dan impaknya dari tahun sebelum ini. Tidak tahu root cause nya. Perubahan iklim mungkin. Hewhew!

Chilling out at Daboba, 1 May 2021
Photo by @fatinajwa1

Terpaling wanita-wanita melayu kedua terakhir.

Al kisahnya Ramadhan ini, pertama kali i menyambut iftar secara dine-in di kedai tahun ini adalah di Rot Thai Steamboat & Grill bersama-sama dengan my bachelors/ette. I jarang sekali spend quality time dengan this group since i sejenis mementingkan diri dan acah-acah workaholic bagaikan mengejar Anugerah Wanita Terpaling Workaholic (eyes rolling). But tidak meluangkan masa bersama tidak menggambarkan i membenci dan melupakan my bachelorette dan begitulah sebaliknya. Dengan membuka bulatan baru di setiap fasa hidup i, hopefully Tuhan buka pintu hati ini untuk menerima dan menyayangi setiap yang hadir dan juga yang telah pergi tanpa sebab. #tiberjeSISni 😊

Untuk pengetahuan, for the first time and forever i makan di sini. Which supposedly plan berbuka puasa steamboat adalah di branch Setapak, (if i am not mistaken, Rot Thai Steamboat ada banyak branch, sila klik SINI) i tiba di Setapak lewat petang hampir azan berbuka. By the time i sampai di Setapak, the bachelorette sebenarnya tengah asyik membakar di Wangsa Maju. Kebetulan, i pula ada bawa air mineral. Jadi air mineral adalah juadah i berbuka puasa sementara i sampai di branch  Wangsa Maju.

Rot Thai Steamboat & Grill, 1 May 2021

My pure intention jikalau pergi ke satu-satu tempat mestilah berbeza-beza. Tentulah iftar kali ini i mahu menikmati rasa steamboat di restoran Rot Thai, dan enjoy temporarily moment yang ada di depan mata i dengan these bunch of pretty-handsome-bachelors/ette sejak azali. Guess what! Alhamdulillah, sampai saja di sini makanan sudah masak dan terhidang. Begitu ya hikmahnya jikalau tiba lambat, makanan terhidang tanpa batas. OMG!😜

17 Ramadhan 1442, Nuzul Al-Quran

"Na, nak tak buka puasa dekat dataran Putrajaya nanti?"
"Teringin pulak nak terawih dekat Masjid Besi"

Hampir sedekad cuma i tidak berjumpa Fatin (walhal setiap bulan ada saja plan nak berjumpa, kehkeh). Merancang untuk iftar bersama seperti mahu tidak mahu dan jadi tidak jadi but Alhamdulillah, everything walked out smoothly dan semampunya waktu ini i dan Fatin beli juadah berbuka di bazaar Putrajaya. We have no idea mana nak pergi sebenarnya, but i and Fatin stick to the plan nak buka puasa dekat dataran Putrajaya and whut? Teringin terawih di Masjid Besi WALAUPUN awak haram solat tiba-tiba? Next time okie! Make sure the date you plan is accurate😜

Untuk pengetahuan, konsep iftar di sini adalah duduk bersimpuh beralaskan kasut. Ahaks. Not a Zuhd type pun, sebab niat asalnya nak sewa tikar di padang ini macam orang lain juga. Apakan daya, kedai tikar tak wujud pula on that day. Mostly yang datang akan bawa tikat sendiri. But okeila ada geng juga yang duduk lapik selipar #adakahinicinta muehehe #gedikmuch



Rancak i dine-in iftar di luar and suddenly my preggy housemate bagitahu that day dia nak masak sedap-sedap and no need makan di kedai. Kebetulan my preggy housemate dah nak bersalin and pulang ke kampung asal. Ya Allah rinduuuuuuu air tangan sorang mommy ni, sedap nak mampush kau tahu? πŸ˜‚ So here it is!

Sambal Telur Puyuh & Sotong Rendam (sedap nak arwah)
Ikan Siakap 3 Rasa (sedap nak arwah)
Sotong Goreng Tepung (sedap nak arwah)
Masak Lemak Labu (sedap but i tak sempat nak try)

Kita bagi sepuloh bintang okie πŸ‘„πŸ’–

30 April 2021
Having Soda Cemburu at Nim's Little Island

"Cemburu dekat siapa ni?" 😏

Nobody pun walau air yang i pesan adalah Soda Cemburu. I just love the colors and the name and the way they make Soda Cemburu look so Cemburuuuuuu, erghhh. Cerita dia, i decided bawa my housemate teman i  pergi repair barang somewhere in Bangi. Sadly, bila dah sampai kedai dah pun permanently tutup. UGH! Sesekali hari sudah lewat petang menganjak ke malam, i terfikirkan bawa my housemate and iftar together somewhere in Kajang which i think my housemate must try ye makanan di situ? Sebab ada menu #SodaCemburu dan #TomyamKelapa. Eheks!


I dapat gift Tiffin Carrier Lunch Box from Faliq Fahmie.
Alhamdulillah πŸ’˜



Funding.


Surprisingly ada 'tapaw' buka puasa berhadapan masjid around 4 pm to 5 pm jikalau nak ke bazaar. Kehkeh! Tanjat sis taw πŸ™ˆ Starting that day, bila ada free time i akan try juga singgah untuk langsaikan my Asar hingga selesai moreh. Alhamdulillah for everything. Didoakan supaya i dapat berjumpa Ramadhan lagi di masa akan datang.

[masyaallah tabarakallah]

Ramadhan 1442

 Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Di beri kesempatan lagi untuk i menghayati bulan Ramadhan yang penuh keberkatan dan makna di kala dunia sedang tenat memerangi pandemik Corona Virus Disease (Covid-19). Speechless. Bagi diri i, Ramadhan 1442 adalah Ramadhan yang berbeza suasana dan impaknya dari tahun sebelum ini. Tidak tahu root cause nya. Perubahan iklim mungkin. Hewhew!

Chilling out at Daboba, 1 May 2021
Photo by @fatinajwa1

Terpaling wanita-wanita melayu kedua terakhir.

Al kisahnya Ramadhan ini, pertama kali i menyambut iftar secara dine-in di kedai tahun ini adalah di Rot Thai Steamboat & Grill bersama-sama dengan my bachelors/ette. I jarang sekali spend quality time dengan this group since i sejenis mementingkan diri dan acah-acah workaholic bagaikan mengejar Anugerah Wanita Terpaling Workaholic (eyes rolling). But tidak meluangkan masa bersama tidak menggambarkan i membenci dan melupakan my bachelorette dan begitulah sebaliknya. Dengan membuka bulatan baru di setiap fasa hidup i, hopefully Tuhan buka pintu hati ini untuk menerima dan menyayangi setiap yang hadir dan juga yang telah pergi tanpa sebab. #tiberjeSISni 😊

Untuk pengetahuan, for the first time and forever i makan di sini. Which supposedly plan berbuka puasa steamboat adalah di branch Setapak, (if i am not mistaken, Rot Thai Steamboat ada banyak branch, sila klik SINI) i tiba di Setapak lewat petang hampir azan berbuka. By the time i sampai di Setapak, the bachelorette sebenarnya tengah asyik membakar di Wangsa Maju. Kebetulan, i pula ada bawa air mineral. Jadi air mineral adalah juadah i berbuka puasa sementara i sampai di branch  Wangsa Maju.

Rot Thai Steamboat & Grill, 1 May 2021

My pure intention jikalau pergi ke satu-satu tempat mestilah berbeza-beza. Tentulah iftar kali ini i mahu menikmati rasa steamboat di restoran Rot Thai, dan enjoy temporarily moment yang ada di depan mata i dengan these bunch of pretty-handsome-bachelors/ette sejak azali. Guess what! Alhamdulillah, sampai saja di sini makanan sudah masak dan terhidang. Begitu ya hikmahnya jikalau tiba lambat, makanan terhidang tanpa batas. OMG!😜

17 Ramadhan 1442, Nuzul Al-Quran

"Na, nak tak buka puasa dekat dataran Putrajaya nanti?"
"Teringin pulak nak terawih dekat Masjid Besi"

Hampir sedekad cuma i tidak berjumpa Fatin (walhal setiap bulan ada saja plan nak berjumpa, kehkeh). Merancang untuk iftar bersama seperti mahu tidak mahu dan jadi tidak jadi but Alhamdulillah, everything walked out smoothly dan semampunya waktu ini i dan Fatin beli juadah berbuka di bazaar Putrajaya. We have no idea mana nak pergi sebenarnya, but i and Fatin stick to the plan nak buka puasa dekat dataran Putrajaya and whut? Teringin terawih di Masjid Besi WALAUPUN awak haram solat tiba-tiba? Next time okie! Make sure the date you plan is accurate😜

Untuk pengetahuan, konsep iftar di sini adalah duduk bersimpuh beralaskan kasut. Ahaks. Not a Zuhd type pun, sebab niat asalnya nak sewa tikar di padang ini macam orang lain juga. Apakan daya, kedai tikar tak wujud pula on that day. Mostly yang datang akan bawa tikat sendiri. But okeila ada geng juga yang duduk lapik selipar #adakahinicinta muehehe #gedikmuch



Rancak i dine-in iftar di luar and suddenly my preggy housemate bagitahu that day dia nak masak sedap-sedap and no need makan di kedai. Kebetulan my preggy housemate dah nak bersalin and pulang ke kampung asal. Ya Allah rinduuuuuuu air tangan sorang mommy ni, sedap nak mampush kau tahu? πŸ˜‚ So here it is!

Sambal Telur Puyuh & Sotong Rendam (sedap nak arwah)
Ikan Siakap 3 Rasa (sedap nak arwah)
Sotong Goreng Tepung (sedap nak arwah)
Masak Lemak Labu (sedap but i tak sempat nak try)

Kita bagi sepuloh bintang okie πŸ‘„πŸ’–

30 April 2021
Having Soda Cemburu at Nim's Little Island

"Cemburu dekat siapa ni?" 😏

Nobody pun walau air yang i pesan adalah Soda Cemburu. I just love the colors and the name and the way they make Soda Cemburu look so Cemburuuuuuu, erghhh. Cerita dia, i decided bawa my housemate teman i  pergi repair barang somewhere in Bangi. Sadly, bila dah sampai kedai dah pun permanently tutup. UGH! Sesekali hari sudah lewat petang menganjak ke malam, i terfikirkan bawa my housemate and iftar together somewhere in Kajang which i think my housemate must try ye makanan di situ? Sebab ada menu #SodaCemburu dan #TomyamKelapa. Eheks!


I dapat gift Tiffin Carrier Lunch Box from Faliq Fahmie.
Alhamdulillah πŸ’˜



Funding.


Surprisingly ada 'tapaw' buka puasa berhadapan masjid around 4 pm to 5 pm jikalau nak ke bazaar. Kehkeh! Tanjat sis taw πŸ™ˆ Starting that day, bila ada free time i akan try juga singgah untuk langsaikan my Asar hingga selesai moreh. Alhamdulillah for everything. Didoakan supaya i dapat berjumpa Ramadhan lagi di masa akan datang.

[masyaallah tabarakallah]

 Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]


I berjimba dan melagha di Air Terjun Kemensah hari ini. Kebetulan Ramadhan bakal menjelang tiba tidak lama lagi. Tambahan i pula teringin nak cuci mata dengan keindahan ciptaan Tuhan (sejenis air). Why not?

A week before, chalet ini ditempah untuk melagha di sini. Basically, chalet sini akan full. Better book and organize everything a week before. Glad that dalam group ni ada someone yang boleh manage (pika, it is). It was funnnnnnn and OMG Kemensah? Nostalgia betul. It was where i worked alone, few months back started 2019 at Kemensah Height. If tanya i best ke kerja seorang diri, personally best lah kan. Tapi mana ada kerja yang seorang diri. Even komunikasi pun perlu two way action (communicate).

Termenung apa tew?

Kawasan Kemensah Height majoritinya adalah berbangsa Melayu dan didiami oleh golongan kelas atasan (ahli perniagaan, ahli politik, ahli professional). Selesa tak hengat duniah, since pejabat i tidak jauh dari penempatan i. Alhamdulillah, i got too much benefited here, unexpectedly.

Dah menjadi rutin harian pagi, i akan singgah di gerai kuih muih yang berhadapan zoo dan melalui Zoo Negara untuk sampai ke pejabat. Surprisingly, my Forever-Single-Young-Dumb & Broke 'Chinese Boss' baik and humble, he gave everything that i asked for and vice versa. My boss loves provide me pisang goreng after i dah beli pisang goreng. He wants to know me more by bought Nasi Lemak for breakfast but somehow i don't feel like eating Nasi Lemak. All i could say is 'i tak makan. i puasa'. Hello btw i memang i puasa taw? Izinkan i riak lima saat. Kehkeh 😝

On January, i finally decided to resign and ive got no intention untuk bekerja di mana-mana syarikat. I menganggap banyak lagi rezeki yang lebih baik menunggu untuk melengkapi diri i. My heart literally felt so empty! Dalam masa yang sama, i terfikirkan untuk bagi tumpuan pada perniagaan secara dalam talian sepenuh masa and so many things appeared dalam kepala otak i. Al maklumlah, di kala fasa 20-an, banyak yang di cari dan di kejar.

Anyways, alhamdulillah, sampai di sini i sedar sesuatu. Allah wont stop protects me di mana saja i berada. Sometimes, i wondered to myself, which part of my Dua / in what condition did You answers me?

Terpaling Black Metal

20 ekor sotong

Each of us memulakan pagi dengan aktiviti membakar 'barang basah'. Datang awal since dekat sini kalau lambat, jalan macam jammed dan kekurangan tempat letak kereta. Sengaja plan awal so that side petang if ada masa boleh isikan dengan aktiviti lain.

Di petang hari, kita orang pergi main bowling (except me sebab i tak pandai and tak minat. So i duduk jadi penyokong tegar dari belakang, gicuw) and makan pisang goreng. Kehs.

Spotted naughty boyz : Hafiz & Ridhwan


Makan-makan!


Takoyaki & Fries Bolognese by me
Dessert & Nasi Goreng by Azzam Azzim (twins)
Bihun Goreng by cutie ika (awww kembang cepat)





my plate (round yang kesepuluh)
ye ye jerk



Si pengipas ayam dan si tukang makan




Eh eh seronok eh kau gelak memanjang?
Suruh kipas ayam tak nak.

Pre-Ramadhan

 Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]


I berjimba dan melagha di Air Terjun Kemensah hari ini. Kebetulan Ramadhan bakal menjelang tiba tidak lama lagi. Tambahan i pula teringin nak cuci mata dengan keindahan ciptaan Tuhan (sejenis air). Why not?

A week before, chalet ini ditempah untuk melagha di sini. Basically, chalet sini akan full. Better book and organize everything a week before. Glad that dalam group ni ada someone yang boleh manage (pika, it is). It was funnnnnnn and OMG Kemensah? Nostalgia betul. It was where i worked alone, few months back started 2019 at Kemensah Height. If tanya i best ke kerja seorang diri, personally best lah kan. Tapi mana ada kerja yang seorang diri. Even komunikasi pun perlu two way action (communicate).

Termenung apa tew?

Kawasan Kemensah Height majoritinya adalah berbangsa Melayu dan didiami oleh golongan kelas atasan (ahli perniagaan, ahli politik, ahli professional). Selesa tak hengat duniah, since pejabat i tidak jauh dari penempatan i. Alhamdulillah, i got too much benefited here, unexpectedly.

Dah menjadi rutin harian pagi, i akan singgah di gerai kuih muih yang berhadapan zoo dan melalui Zoo Negara untuk sampai ke pejabat. Surprisingly, my Forever-Single-Young-Dumb & Broke 'Chinese Boss' baik and humble, he gave everything that i asked for and vice versa. My boss loves provide me pisang goreng after i dah beli pisang goreng. He wants to know me more by bought Nasi Lemak for breakfast but somehow i don't feel like eating Nasi Lemak. All i could say is 'i tak makan. i puasa'. Hello btw i memang i puasa taw? Izinkan i riak lima saat. Kehkeh 😝

On January, i finally decided to resign and ive got no intention untuk bekerja di mana-mana syarikat. I menganggap banyak lagi rezeki yang lebih baik menunggu untuk melengkapi diri i. My heart literally felt so empty! Dalam masa yang sama, i terfikirkan untuk bagi tumpuan pada perniagaan secara dalam talian sepenuh masa and so many things appeared dalam kepala otak i. Al maklumlah, di kala fasa 20-an, banyak yang di cari dan di kejar.

Anyways, alhamdulillah, sampai di sini i sedar sesuatu. Allah wont stop protects me di mana saja i berada. Sometimes, i wondered to myself, which part of my Dua / in what condition did You answers me?

Terpaling Black Metal

20 ekor sotong

Each of us memulakan pagi dengan aktiviti membakar 'barang basah'. Datang awal since dekat sini kalau lambat, jalan macam jammed dan kekurangan tempat letak kereta. Sengaja plan awal so that side petang if ada masa boleh isikan dengan aktiviti lain.

Di petang hari, kita orang pergi main bowling (except me sebab i tak pandai and tak minat. So i duduk jadi penyokong tegar dari belakang, gicuw) and makan pisang goreng. Kehs.

Spotted naughty boyz : Hafiz & Ridhwan


Makan-makan!


Takoyaki & Fries Bolognese by me
Dessert & Nasi Goreng by Azzam Azzim (twins)
Bihun Goreng by cutie ika (awww kembang cepat)





my plate (round yang kesepuluh)
ye ye jerk



Si pengipas ayam dan si tukang makan




Eh eh seronok eh kau gelak memanjang?
Suruh kipas ayam tak nak.

Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]


Hello mello bellon guys 😝 We would like to thank to you guys who are willing to click and view this captivating entry where the current issues we choose are Stop Illegal Logging #GlobalIllegalLogging. In addition to providing and educating awareness of illegal logging activities, your pure action to view this entry truly has completed part of our Community Service Group Project for Personal Development & Ethics course.

However, we would be ecstatic to receive your LIKE & SHARE for our poster! Thank you for helping us save the planet! πŸͺπŸ—Ί


Thank you again!
[masyaallah tabarakallah]

References

Bernama. (2020). Illegal logging detected in 16 Kelantan forest reserves. Kelantan: Malay Mail.

Bowskill, L. (2021). Can Malaysia protect any of its endangered species from extinction? Geographical Association.

Dykstra, D. P. (2001). Reduced impact logging: concepts and issues - Dennis P. Dykstra*. Applying Reduced Impact Logging to Advance Sustainable Forest Management, 2.

Halid, S. (2021). Aktiviti pembalakan, projek durian Musang King antara punca. Kuala Lumpur: BH Online.

outdoors. (2017). 8 Endangered Animals in Malaysia. Malaysia: Lokalocal.

Peter Dauvergne, J. L. (2011). 7 ways to help stop tropical deforestion & illegal logging. The Ecologist, 1.

Rinkesh. (n.d.). Various Causes of Illegal Logging. Conserve Energy Future.

Wright, E. (2020). HOW DO WE LOVE TREES? LET US COUNT THE (10) WAYS. TREE Foundation.

 

 

Stop Illegal Logging! #GlobalIllegalLogging

Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]


Hello mello bellon guys 😝 We would like to thank to you guys who are willing to click and view this captivating entry where the current issues we choose are Stop Illegal Logging #GlobalIllegalLogging. In addition to providing and educating awareness of illegal logging activities, your pure action to view this entry truly has completed part of our Community Service Group Project for Personal Development & Ethics course.

However, we would be ecstatic to receive your LIKE & SHARE for our poster! Thank you for helping us save the planet! πŸͺπŸ—Ί


Thank you again!
[masyaallah tabarakallah]

References

Bernama. (2020). Illegal logging detected in 16 Kelantan forest reserves. Kelantan: Malay Mail.

Bowskill, L. (2021). Can Malaysia protect any of its endangered species from extinction? Geographical Association.

Dykstra, D. P. (2001). Reduced impact logging: concepts and issues - Dennis P. Dykstra*. Applying Reduced Impact Logging to Advance Sustainable Forest Management, 2.

Halid, S. (2021). Aktiviti pembalakan, projek durian Musang King antara punca. Kuala Lumpur: BH Online.

outdoors. (2017). 8 Endangered Animals in Malaysia. Malaysia: Lokalocal.

Peter Dauvergne, J. L. (2011). 7 ways to help stop tropical deforestion & illegal logging. The Ecologist, 1.

Rinkesh. (n.d.). Various Causes of Illegal Logging. Conserve Energy Future.

Wright, E. (2020). HOW DO WE LOVE TREES? LET US COUNT THE (10) WAYS. TREE Foundation.

 

 

Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah] 

Hari kedua menginap di WOLO Kuala Lumpur. UGH, i feel so fresh and lega minda pabila i menyelak langsir dan mata tertumpu pada pemandangan di waktu hening pagi. Bersih, lengang dan sepi. Di hujung minggu, bumi Kuala Lumpur sangat lembab dan banyak titisan embun pagi di seluruh tingkap bilik Gold King. Syukur atas nikmat saat ini, i dapat merasai campuran kelembapan udara dan wangian dalam bilik.

Me wearing WOLO bathrobes

Good morning peeps!πŸ’•


Complimentary Coffee

Pukul 6:30 pagi i dah bangun dan ye, Barmaids Ainaa nak buat kopi hewhew! Pagi ini sementara menunggu breakfast i di hantar iaitu pukul 8:30 pagi, i decide untuk bersiap. Mudah saja untuk pemilihan waktu dan menu breakfast di hotel ini. Sewaktu check-in, customer service provide satu form for breakfast and i boleh pilih nak menu apa dan breakfast di serve pukul berapa.


Having some snacks!


Tepat 8:30 pagi, room-service-call just to inform breakfast dah tiba and ready to serve. Hei!

Hainanese Chicken Chop plus tea
Nasi Lemak Chicken Chop plus coffee

Disadvantages menginap hotel WOLO di waktu mco adalah cafe di hotel ini tidak beroperasi, jadi WOLO hotel akan serve and hidangkan eat & drinks ala ala lunch box dari bilik ke bilik. Kebetulan, bilik i ada provide mini table dan leisure chair di sitting area.


Room service tidak perlu lagi for request iron sebab di bilik Gold King sudah tersedia ada set iron dalam wardrobe.


"Not that perfect and never claimed to be, but i can look in the mirror and respect the woman staring back at me"

Sitting area

Make another a cup of coffee before i leave the room. #needed


Merenung ke luar jendela. Ihiks!

Piece of art inspired by Pua Kumbu

Sebagai perkongsian, rekaan hotel WOLO ini adalah masterpiece dan hasil gabungan idea daripada multi-race and regional artist. Ianya reflect kepada Malaysian culture which identity orang Malaysia yang more to passion and creative dalam membikini sesuatu hal.

Apa yang i suka, rekaan wall sculpture di ruangan lobby WOLO Kuala Lumpur (gambar atas) diinspirasikan daripada element Pua Kumbu yang berasal dari Sarawak. Ianya telah diolah ke contemporary art dan di hasilkan melalui teknik Contour Architecture landscape layering. Gais, it's a handmade craft okie!

Main entrance WOLO Kuala Lumpur.

Anddddd banyak lagi element lain di dalam hotel ini yang reflect kepada kehidupan moden di Kuala Lumpur, penghasilan pewter sculpture pada door handles di WOLO Kuala Lumpur, misalnya. Which pewter sculpture ini menggunakan Royal Selangor's classic hammered finish😻
.
NASI KAHWIN HARI-HARI

Dah lamaaaa i nak makan nasi kahwin yang dijual instead of nasi kahwin i sendiri πŸ™„ jadi kali ini i berkesempatan makan Nasi Kahwin Hari-Hari yang tidak jauh dari WOLO Kuala Lumpur. I thought Nasi Kahwin Hari-Hari jauh dari lokasi hotel i. Tapi before check out, i check alamat nya dan jarak dari hotel i ini jikalau i berjalan kaki. Alahai, kedai nya hanya bertentangan dengan hotel i saja. Jadi i perlu cross jalan lagi sekali di yellow lines. Walhal malam semalam dah berjalan di area sini untuk pergi Family Mart. Kehkeh.




Kedai nya di lorongan depan kereta hitam beroperasi daripada pukul 10 pagi sampai 4 petang.


Sepanjang lorong ni memang hanya gerai Nasi Kahwin Hari-Hari sahaja. Makan di sini umpama makan di rumah kerana layanan self-service dari awal sampai habis. Kalau tanya i, yes beratur panjang tapi bermula pukul 12 tengah hari dan ke atas. I datang pukul 11:30 pagi jadi tidak perlu beratur sebab orang belum ada lagi.

Daging Masak Hitam
Ayam Rose Terangkat

I request nak menu separuh. Daging Masak Hitam nya sedap. Personally, kuah lauk sahaja dah mencukupi instead of kuah lauk plus kuah dalca. Untuk minuman, boleh order ABC atau air sirap. Yang bestnya, air sirap di sini free of charge.

take-away ABC. Must try.


Lepas check-out, i request pada valet untuk ambil kereta after i pergi makan di Nasi Kahwin Hari-Hari.

while waiting for valet pergi ambil kereta i

Kali ini, untuk menjelajah di sekitar Kuala Lumpur i terdetik hati untuk i self-drive instead of i guna perkhidmatan awam walau monorail station hanya bersebelahan dengan WOLO Kuala Lumpur. Tapi kan, yang mengejutkan i di WOLO tiada tapak parking khas bagi pengunjung yang hadir dengan kenderaan sendiri. WOLO hotel hanya provide valet parking dan harganya MYR30 per day. Kereta secure, cuma barang yang ada nilainya of harus di bawa keluar dari kereta.

Fuh, what a memory! Apa i boleh kata, rekaan WOLO yang avant garde ini sesuai untuk golongan muda yang ingin menjelajah bumi Bukit Bintang dan menikmati nightlife di sini. Hotel ini juga untuk penggemar seni dari pelbagai cabang buktinya tempat ini acap kali dijadikan sebagai tempat minor shooting di media sosial. Instagrammable betul! #mencikkkkk

Thank you for reading! xoxo.
[masyaallah barakallah]

Kuala Lumpur Part 3 (Nasi Kahwin hunting!)

Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah] 

Hari kedua menginap di WOLO Kuala Lumpur. UGH, i feel so fresh and lega minda pabila i menyelak langsir dan mata tertumpu pada pemandangan di waktu hening pagi. Bersih, lengang dan sepi. Di hujung minggu, bumi Kuala Lumpur sangat lembab dan banyak titisan embun pagi di seluruh tingkap bilik Gold King. Syukur atas nikmat saat ini, i dapat merasai campuran kelembapan udara dan wangian dalam bilik.

Me wearing WOLO bathrobes

Good morning peeps!πŸ’•


Complimentary Coffee

Pukul 6:30 pagi i dah bangun dan ye, Barmaids Ainaa nak buat kopi hewhew! Pagi ini sementara menunggu breakfast i di hantar iaitu pukul 8:30 pagi, i decide untuk bersiap. Mudah saja untuk pemilihan waktu dan menu breakfast di hotel ini. Sewaktu check-in, customer service provide satu form for breakfast and i boleh pilih nak menu apa dan breakfast di serve pukul berapa.


Having some snacks!


Tepat 8:30 pagi, room-service-call just to inform breakfast dah tiba and ready to serve. Hei!

Hainanese Chicken Chop plus tea
Nasi Lemak Chicken Chop plus coffee

Disadvantages menginap hotel WOLO di waktu mco adalah cafe di hotel ini tidak beroperasi, jadi WOLO hotel akan serve and hidangkan eat & drinks ala ala lunch box dari bilik ke bilik. Kebetulan, bilik i ada provide mini table dan leisure chair di sitting area.


Room service tidak perlu lagi for request iron sebab di bilik Gold King sudah tersedia ada set iron dalam wardrobe.


"Not that perfect and never claimed to be, but i can look in the mirror and respect the woman staring back at me"

Sitting area

Make another a cup of coffee before i leave the room. #needed


Merenung ke luar jendela. Ihiks!

Piece of art inspired by Pua Kumbu

Sebagai perkongsian, rekaan hotel WOLO ini adalah masterpiece dan hasil gabungan idea daripada multi-race and regional artist. Ianya reflect kepada Malaysian culture which identity orang Malaysia yang more to passion and creative dalam membikini sesuatu hal.

Apa yang i suka, rekaan wall sculpture di ruangan lobby WOLO Kuala Lumpur (gambar atas) diinspirasikan daripada element Pua Kumbu yang berasal dari Sarawak. Ianya telah diolah ke contemporary art dan di hasilkan melalui teknik Contour Architecture landscape layering. Gais, it's a handmade craft okie!

Main entrance WOLO Kuala Lumpur.

Anddddd banyak lagi element lain di dalam hotel ini yang reflect kepada kehidupan moden di Kuala Lumpur, penghasilan pewter sculpture pada door handles di WOLO Kuala Lumpur, misalnya. Which pewter sculpture ini menggunakan Royal Selangor's classic hammered finish😻
.
NASI KAHWIN HARI-HARI

Dah lamaaaa i nak makan nasi kahwin yang dijual instead of nasi kahwin i sendiri πŸ™„ jadi kali ini i berkesempatan makan Nasi Kahwin Hari-Hari yang tidak jauh dari WOLO Kuala Lumpur. I thought Nasi Kahwin Hari-Hari jauh dari lokasi hotel i. Tapi before check out, i check alamat nya dan jarak dari hotel i ini jikalau i berjalan kaki. Alahai, kedai nya hanya bertentangan dengan hotel i saja. Jadi i perlu cross jalan lagi sekali di yellow lines. Walhal malam semalam dah berjalan di area sini untuk pergi Family Mart. Kehkeh.




Kedai nya di lorongan depan kereta hitam beroperasi daripada pukul 10 pagi sampai 4 petang.


Sepanjang lorong ni memang hanya gerai Nasi Kahwin Hari-Hari sahaja. Makan di sini umpama makan di rumah kerana layanan self-service dari awal sampai habis. Kalau tanya i, yes beratur panjang tapi bermula pukul 12 tengah hari dan ke atas. I datang pukul 11:30 pagi jadi tidak perlu beratur sebab orang belum ada lagi.

Daging Masak Hitam
Ayam Rose Terangkat

I request nak menu separuh. Daging Masak Hitam nya sedap. Personally, kuah lauk sahaja dah mencukupi instead of kuah lauk plus kuah dalca. Untuk minuman, boleh order ABC atau air sirap. Yang bestnya, air sirap di sini free of charge.

take-away ABC. Must try.


Lepas check-out, i request pada valet untuk ambil kereta after i pergi makan di Nasi Kahwin Hari-Hari.

while waiting for valet pergi ambil kereta i

Kali ini, untuk menjelajah di sekitar Kuala Lumpur i terdetik hati untuk i self-drive instead of i guna perkhidmatan awam walau monorail station hanya bersebelahan dengan WOLO Kuala Lumpur. Tapi kan, yang mengejutkan i di WOLO tiada tapak parking khas bagi pengunjung yang hadir dengan kenderaan sendiri. WOLO hotel hanya provide valet parking dan harganya MYR30 per day. Kereta secure, cuma barang yang ada nilainya of harus di bawa keluar dari kereta.

Fuh, what a memory! Apa i boleh kata, rekaan WOLO yang avant garde ini sesuai untuk golongan muda yang ingin menjelajah bumi Bukit Bintang dan menikmati nightlife di sini. Hotel ini juga untuk penggemar seni dari pelbagai cabang buktinya tempat ini acap kali dijadikan sebagai tempat minor shooting di media sosial. Instagrammable betul! #mencikkkkk

Thank you for reading! xoxo.
[masyaallah barakallah]
 Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah] 

Post-check-in photo

"awak terlalu baik untuk saya"


Kuala Lumpur boleh dikategorikan sebagai 'magnificient city'. Begitu juga dengan hotel gah tepat di corner Bukit Bintang ini iaitu WOLO Kuala Lumpur yang mana hotel ini merupakan bangunan kedua yang mencipta 3D outdoor screen in Asia selepas terciptanya 3D outdoor screen pertama di Times Square, New York. Waktu malam, boleh lah nampak dengan lebih jelas.

Boleh melepak di hotel ini pada hujung minggu untuk merasa nikmat day & night life Bukit Bintang since hotel ini dibangunkan di lokasi yang superb strategik dan di tengah kesibukan bandar. Untuk access ke semua kemudahan di Bukit Bintang, hanya perlu berjalan kaki. Beberapa tapak untuk ke cafes, restoran-restoran kebab, kiosk & bar di sini termasuklah Bukit Bintang Monorail Station. Jikalau tidak mahu menginap di sini, boleh juga kunjungi francais Starbucks yang dihubungkan direct ke WOLO, as tempat bersantai di hujung minggu dengan kawan-kawan atau sehidup semati life-partner.





Waktu nak tempah lagi i sudah sedar dengan gambaran rekaan hotel ini. Ianya pasti direka cantik dalaman dan luaran sebijik dalam gambar. I pilih dan putuskan untuk stay di bilik Gold King with Window. The price stated is included breakfast.

Seperti yang i bayangkan, WOLO Kuala Lumpur sangat cantik sepanjang jalan i keluar dari kereta ke lobby. Setiap penjuru tempat dalam hotel ini memang instagrammable habis. Tambah pula ceiling nya di reka dengan paras yang tinggi, ruangan lobby WOLO berasa lebih luas dan terbuka bila dah jejak. Honestly, i tidak ragu-ragu untuk masuk ke dalam hotel bertaraf empat bintang ini oleh kerana combinations of the situations, the staffs and the design making me feel so welcome


HELLO GAIS!
Sebelum i lupa, i nak bagitahu untuk masuk ke sini perlu sediakan MYR200 deposit. Dan akan dapat sampul berwarna kuning (first photo) sebagai resit yang perlu di jaga sampai di hari check out nanti. Jikalau hilang sampul kuning, hilang lah MYR200 itu.


Do not fret since the room is fully sanitized.

Benda pertama i tuju adalah Mini Coffee Bar. Trust me, i sesungguhnya tidak sabar menunggu pagi besok hanya kerana ingin menikmati secangkir kopi truly made by Barmaids Ainaa! (Hello Barmaids Ainaa here, i am ready to serve you!) Dan berpemandangan Bukit Bintang!😍 Koghaser tak apa yang kughaser nih? Are you into me like i am into you? #acahacahBaristakejap πŸ˜‚


I check-in after Asar. So i room tour, snap photos as kenangan dan rehat dulu sampai Maghrib.


Aucak!


Bukit Bintang city view

Landmark hotel ini adalah Lot 10, jadi lebih mudah lah nak mencari jikalau ke sini menggunakan train.

Mini Coffee Bar

Coffee Bar


Toilet

Shower Room

TADAAAA!

After Maghrib, i experience night life dan dinner di Bukit Bintang tapi cuma hanya restoran di sekitar sahaja. Jikalau nak tahu, di Bukit Bintang banyak sangat restoran kebab yang halal. Seronok lah bagi penggemar kebab. Kebetulan, di belakang hotel ada sebuah restoran halal kebab iaitu Damascus Restaurant. Jaraknya hanya beberapa tapak sahaja sejurus selepas keluar dari pintu WOLO. Boleh take-away atau dine-ine.



Reka bentuk dalaman, hiasan dan suasana bersih tenang santai.

Large Beef Shawarma MYR18.90
Falafel Plate MYR15

To be honest, i lebih suka Shawarma compare to Falafel Plate and Large Shawarma ini sesuai untuk dua orang makan. Jikalau penjelajah solo, small Shawarma sudah mengenyangkan perut yang kelaparan. Sepanjang i menikmati shawarma di sini, restoran ini kurang pelanggan dan sampai tak ada pelanggan di hujung waktu i makan since waktu i kunjung ke restoran ini dianggap masih di awal waktu. Tapi bila i keluar dari restoran, beratur panjang sangat di luar kedai. Nampaknya pelanggan lebih gemar take-away dan makan sambil walked around Bukit Bintang. Bila datang ke Bukit Bintang, harus ya cuba shawarma dan other food di Damascus Restaurant.

Oden

Usai makan, i singgah di family mart di depan WOLO Kuala Lumpur sebelum balik bilik. So that i boleh makan dalam bilik sambil menonton TV. Walau tak ada Netflix, tapi TV di sini banyak siaran.


Jagung Bakar depan McDonalds.



Berjalan kaki menuju ke hotel. Macam ini lah suasana malam nya di Bukit Bintang! Asyik sekali, bukan? Memanglah Bukit Bintang ramai pendatang asing dan bebudak gothic, punkrock, skinhead apa jadah, yang terpengaruh dengan rakan sebaya. Tapi honestly ianya masih selamat untuk dijelajah. 

Dalam lift WOLO Kuala Lumpur


Menikmati makanan terakhir di mini table dalam bilik iaitu Oden Family Mart, sambil tengok TV. Yang paling terakhir buat before tidur mestilah mandi dan rehat sampai tertidur zzzz. Malam ni berasa sejuk sikit berbanding petang tadi since pendingin hawanya berfungsi secara automatik. Panas tahu waktu mula-mula access bilik ni? Wkwkwkwk. Tapi suhunya semakin sejuk so dont worry.

To be continued! [masyaallah tabarakallah]

Kuala Lumpur Part 2 (We Only Live Once)

 Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah] 

Post-check-in photo

"awak terlalu baik untuk saya"


Kuala Lumpur boleh dikategorikan sebagai 'magnificient city'. Begitu juga dengan hotel gah tepat di corner Bukit Bintang ini iaitu WOLO Kuala Lumpur yang mana hotel ini merupakan bangunan kedua yang mencipta 3D outdoor screen in Asia selepas terciptanya 3D outdoor screen pertama di Times Square, New York. Waktu malam, boleh lah nampak dengan lebih jelas.

Boleh melepak di hotel ini pada hujung minggu untuk merasa nikmat day & night life Bukit Bintang since hotel ini dibangunkan di lokasi yang superb strategik dan di tengah kesibukan bandar. Untuk access ke semua kemudahan di Bukit Bintang, hanya perlu berjalan kaki. Beberapa tapak untuk ke cafes, restoran-restoran kebab, kiosk & bar di sini termasuklah Bukit Bintang Monorail Station. Jikalau tidak mahu menginap di sini, boleh juga kunjungi francais Starbucks yang dihubungkan direct ke WOLO, as tempat bersantai di hujung minggu dengan kawan-kawan atau sehidup semati life-partner.





Waktu nak tempah lagi i sudah sedar dengan gambaran rekaan hotel ini. Ianya pasti direka cantik dalaman dan luaran sebijik dalam gambar. I pilih dan putuskan untuk stay di bilik Gold King with Window. The price stated is included breakfast.

Seperti yang i bayangkan, WOLO Kuala Lumpur sangat cantik sepanjang jalan i keluar dari kereta ke lobby. Setiap penjuru tempat dalam hotel ini memang instagrammable habis. Tambah pula ceiling nya di reka dengan paras yang tinggi, ruangan lobby WOLO berasa lebih luas dan terbuka bila dah jejak. Honestly, i tidak ragu-ragu untuk masuk ke dalam hotel bertaraf empat bintang ini oleh kerana combinations of the situations, the staffs and the design making me feel so welcome


HELLO GAIS!
Sebelum i lupa, i nak bagitahu untuk masuk ke sini perlu sediakan MYR200 deposit. Dan akan dapat sampul berwarna kuning (first photo) sebagai resit yang perlu di jaga sampai di hari check out nanti. Jikalau hilang sampul kuning, hilang lah MYR200 itu.


Do not fret since the room is fully sanitized.

Benda pertama i tuju adalah Mini Coffee Bar. Trust me, i sesungguhnya tidak sabar menunggu pagi besok hanya kerana ingin menikmati secangkir kopi truly made by Barmaids Ainaa! (Hello Barmaids Ainaa here, i am ready to serve you!) Dan berpemandangan Bukit Bintang!😍 Koghaser tak apa yang kughaser nih? Are you into me like i am into you? #acahacahBaristakejap πŸ˜‚


I check-in after Asar. So i room tour, snap photos as kenangan dan rehat dulu sampai Maghrib.


Aucak!


Bukit Bintang city view

Landmark hotel ini adalah Lot 10, jadi lebih mudah lah nak mencari jikalau ke sini menggunakan train.

Mini Coffee Bar

Coffee Bar


Toilet

Shower Room

TADAAAA!

After Maghrib, i experience night life dan dinner di Bukit Bintang tapi cuma hanya restoran di sekitar sahaja. Jikalau nak tahu, di Bukit Bintang banyak sangat restoran kebab yang halal. Seronok lah bagi penggemar kebab. Kebetulan, di belakang hotel ada sebuah restoran halal kebab iaitu Damascus Restaurant. Jaraknya hanya beberapa tapak sahaja sejurus selepas keluar dari pintu WOLO. Boleh take-away atau dine-ine.



Reka bentuk dalaman, hiasan dan suasana bersih tenang santai.

Large Beef Shawarma MYR18.90
Falafel Plate MYR15

To be honest, i lebih suka Shawarma compare to Falafel Plate and Large Shawarma ini sesuai untuk dua orang makan. Jikalau penjelajah solo, small Shawarma sudah mengenyangkan perut yang kelaparan. Sepanjang i menikmati shawarma di sini, restoran ini kurang pelanggan dan sampai tak ada pelanggan di hujung waktu i makan since waktu i kunjung ke restoran ini dianggap masih di awal waktu. Tapi bila i keluar dari restoran, beratur panjang sangat di luar kedai. Nampaknya pelanggan lebih gemar take-away dan makan sambil walked around Bukit Bintang. Bila datang ke Bukit Bintang, harus ya cuba shawarma dan other food di Damascus Restaurant.

Oden

Usai makan, i singgah di family mart di depan WOLO Kuala Lumpur sebelum balik bilik. So that i boleh makan dalam bilik sambil menonton TV. Walau tak ada Netflix, tapi TV di sini banyak siaran.


Jagung Bakar depan McDonalds.



Berjalan kaki menuju ke hotel. Macam ini lah suasana malam nya di Bukit Bintang! Asyik sekali, bukan? Memanglah Bukit Bintang ramai pendatang asing dan bebudak gothic, punkrock, skinhead apa jadah, yang terpengaruh dengan rakan sebaya. Tapi honestly ianya masih selamat untuk dijelajah. 

Dalam lift WOLO Kuala Lumpur


Menikmati makanan terakhir di mini table dalam bilik iaitu Oden Family Mart, sambil tengok TV. Yang paling terakhir buat before tidur mestilah mandi dan rehat sampai tertidur zzzz. Malam ni berasa sejuk sikit berbanding petang tadi since pendingin hawanya berfungsi secara automatik. Panas tahu waktu mula-mula access bilik ni? Wkwkwkwk. Tapi suhunya semakin sejuk so dont worry.

To be continued! [masyaallah tabarakallah]

Popular Posts

My Favourites

The Author, EST 2010

About Me

Assalamualaikum and Hi girls and guys,
Just call me Ainaa.
Passionate in Sambal Petai Udang.
Thanks for read, love. Xoxo.


Featured posts

Travel Journey

@_aonaa