Popular Posts

Latest Post on Blog

  Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Keesokan harinya tidak lagi di kawasan darat memandangkan kawasan pulau merupakan destinasi pilihan seterusnya. Oh i really needs sun exposure you knowww! ๐Ÿ˜ KehkehUntuk sampai ke Tawau, flight berlepas dari Kota Kinabalu dan awal pagi lagi sudahpun keluar hotel i menginap di Kota Kinabalu untuk terus ke KKIA (Kota Kinabalu International Airport).



Dalam perjalanan ke Pulau Mabul dari Jeti Semporna. 


Foto di tengah lautan.


Menikmati bekalan makanan sementara sampai di penginapan.


Got fresh coconut water. Pantang nampak mesti nak beli :DD


Arung Hayat Water Chalet.


Lunch for both of us.


Aktiviti berkayak di kawasan chalet.


Waiting for sunset.


Di penghujung kafe Arung Hayat ๐Ÿ˜Š



Menikmati suasana senja hingga larut malam sambil makan malam dan melayani live band konsert di kafe ini.


Jambatan ini adalah laluan dari bilik ke kafe.


Suasana pagi pula di Arung Hayat Chalet.



#iLoveMab(U)l

Aktiviti snorkeling dan lunch di Mabul Water Bungalows





Photo at Kapalai Island (private island)


Sunrise view from Seafest Lepa Wing Hotel room.


Breakfast Nasi Kuning Sabah & Mee Goreng (mine) at Dapur Kak Dayang

\
TADAAA! One photo at Semporna Jetty and head off to first island, Bohey Dulang Island.



Tinggi - tinggi Gunung Kinabalu, tinggi lagi sayang sama kamu. Walau tak ada Gunung Kinabalu dalam gambar ni tapi i tetap nak nyanyi sebab cuma lagu ini yang bermain dalam minda when I see scenery of mountain. Lewls.






The sunburnt was worth it!


Sipadan Island


Terima kasih Tuhan untuk segalanya, I told everything to Allah and for that only Allah knows what my heart really feels like๐Ÿ’–

[masyaallah tabarakallah]

Sabah Part 3 (Mabul Island)

  Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Keesokan harinya tidak lagi di kawasan darat memandangkan kawasan pulau merupakan destinasi pilihan seterusnya. Oh i really needs sun exposure you knowww! ๐Ÿ˜ KehkehUntuk sampai ke Tawau, flight berlepas dari Kota Kinabalu dan awal pagi lagi sudahpun keluar hotel i menginap di Kota Kinabalu untuk terus ke KKIA (Kota Kinabalu International Airport).



Dalam perjalanan ke Pulau Mabul dari Jeti Semporna. 


Foto di tengah lautan.


Menikmati bekalan makanan sementara sampai di penginapan.


Got fresh coconut water. Pantang nampak mesti nak beli :DD


Arung Hayat Water Chalet.


Lunch for both of us.


Aktiviti berkayak di kawasan chalet.


Waiting for sunset.


Di penghujung kafe Arung Hayat ๐Ÿ˜Š



Menikmati suasana senja hingga larut malam sambil makan malam dan melayani live band konsert di kafe ini.


Jambatan ini adalah laluan dari bilik ke kafe.


Suasana pagi pula di Arung Hayat Chalet.



#iLoveMab(U)l

Aktiviti snorkeling dan lunch di Mabul Water Bungalows





Photo at Kapalai Island (private island)


Sunrise view from Seafest Lepa Wing Hotel room.


Breakfast Nasi Kuning Sabah & Mee Goreng (mine) at Dapur Kak Dayang

\
TADAAA! One photo at Semporna Jetty and head off to first island, Bohey Dulang Island.



Tinggi - tinggi Gunung Kinabalu, tinggi lagi sayang sama kamu. Walau tak ada Gunung Kinabalu dalam gambar ni tapi i tetap nak nyanyi sebab cuma lagu ini yang bermain dalam minda when I see scenery of mountain. Lewls.






The sunburnt was worth it!


Sipadan Island


Terima kasih Tuhan untuk segalanya, I told everything to Allah and for that only Allah knows what my heart really feels like๐Ÿ’–

[masyaallah tabarakallah]
  Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Makan malam di Todak Waterfront Seafood guide by truly Sabahan (Mida) eheks! Banyak hotel di bandar KK yang mudah diakses to shopping places, mall, beach, and some seafood restaurant. Salah satunya adalah Hotel Kooler Inn. Hotel yang strategik, boleh berjalan kaki untuk ke kedai berhampiran and even sebelah hotel ada mini mart. Keluar pintu hotel and hanya 3 saat berjalan untuk masuk pintu mini mart, mudah bukhenn?



3 dara pingitan kelaparan.


Dinner at Todak Waterfront, Kota Kinabalu.

Buttermilk Lobster


[masyaallah tabarakallah]

Sabah Part 2 (Kota Kinabalu)

  Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Makan malam di Todak Waterfront Seafood guide by truly Sabahan (Mida) eheks! Banyak hotel di bandar KK yang mudah diakses to shopping places, mall, beach, and some seafood restaurant. Salah satunya adalah Hotel Kooler Inn. Hotel yang strategik, boleh berjalan kaki untuk ke kedai berhampiran and even sebelah hotel ada mini mart. Keluar pintu hotel and hanya 3 saat berjalan untuk masuk pintu mini mart, mudah bukhenn?



3 dara pingitan kelaparan.


Dinner at Todak Waterfront, Kota Kinabalu.

Buttermilk Lobster


[masyaallah tabarakallah]

 Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Hola, im back after a looOOoong hiatus!
Busy mencantikkan diri kheennnn walau dah cantik sejak lahir? Erm #chiber๐Ÿ˜

Seat merah buat abang marah

I nak share lama dah itinerary perjalanan di Sabah with my gengs. Menulis tentang ini, kekangan masa bukanlah penghalang, know that my life this year was completely different from what it had been. Al maklumlah dah near to 30's (eee tacod). Walau pun begitu, sekurang-kurangnya i gotta chances to seat depan laptop, think and write what i intended to share today in hopes that i could explain what draws all of us to Sabah. Alhamdulillah *menangis*

With sweeeeeties dancer


Jambatan Tamparuli tempat pertama i menyelusuri. Di sini akan dijamukan dengan tarian sebelum naik ke atas jambatan yang gayat namatii ๐Ÿ˜›

Photo at Desa Dairy Farm


Nail polish from ELM Beauty
(polish nail before boarding time why not kehkeh)

Sempat lah menikmati typical dessert at this huge dairy farm. A bit smelly dah nama pun ladang lembu kan.
Mine is passion fruit. Meanwhile Nini & Shera loves chocolate more eheks.



Hehe, the usual lunch food bila datang Kundasang, Sayap Ayam Wak Ali.
Honestly, sedap. Juicy and lembut. Menu lain yang dipesan adalah nasi, sayuran dan minuman.


Malam pertama i menginap di Kiram Village which our cabin located at the very top. Cabin bujang (apple cabin) ini hanya untuk empat orang. What a nice place to stay :D and affordable as the price is only MYR150 per night per room.





Candid photo


Penginapan di kawasan ini kebanyakannya berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu.


Sebelum turun ke bawah, i mendaki Sosodikon Hill yang berhampiran dengan penginapan Kiram Village. It just about 10 minutes drive from Kiram Village and other nearby accommodation. Fear not, pagi-pagi lagi dah breakfast di cafe Kiram Village. Kafe ini menyediakan pelbagai jenis masakan panas seperti maggi goreng, tomyam, western food dan beraneka sup. They really make-to-order.



Tadaaa. Sampai ke puncak Sosodikon ohemgeeee!

Kelapa Bakar Kak Tini

Berhenti seketika di Tuaran untuk makan tengah hari.

Lunch


Lokan Bakar non-cheese hehe



Ianya cuma gerai di jalanan yang terletak di Tuaran. Banyak lagi gerai lain selain gerai Kak Tini jikalau teringin air kelapa bakar. Singgah di sini berehat dan merawat tekak sementara tiba di Kota Kinabalu untuk bermalam di sana pula.

Informative notes:
Kiram's Village +6016 695 0057


[masyaallah tabarakallah]

Sabah Part 1 (Kundasang)

 Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Hola, im back after a looOOoong hiatus!
Busy mencantikkan diri kheennnn walau dah cantik sejak lahir? Erm #chiber๐Ÿ˜

Seat merah buat abang marah

I nak share lama dah itinerary perjalanan di Sabah with my gengs. Menulis tentang ini, kekangan masa bukanlah penghalang, know that my life this year was completely different from what it had been. Al maklumlah dah near to 30's (eee tacod). Walau pun begitu, sekurang-kurangnya i gotta chances to seat depan laptop, think and write what i intended to share today in hopes that i could explain what draws all of us to Sabah. Alhamdulillah *menangis*

With sweeeeeties dancer


Jambatan Tamparuli tempat pertama i menyelusuri. Di sini akan dijamukan dengan tarian sebelum naik ke atas jambatan yang gayat namatii ๐Ÿ˜›

Photo at Desa Dairy Farm


Nail polish from ELM Beauty
(polish nail before boarding time why not kehkeh)

Sempat lah menikmati typical dessert at this huge dairy farm. A bit smelly dah nama pun ladang lembu kan.
Mine is passion fruit. Meanwhile Nini & Shera loves chocolate more eheks.



Hehe, the usual lunch food bila datang Kundasang, Sayap Ayam Wak Ali.
Honestly, sedap. Juicy and lembut. Menu lain yang dipesan adalah nasi, sayuran dan minuman.


Malam pertama i menginap di Kiram Village which our cabin located at the very top. Cabin bujang (apple cabin) ini hanya untuk empat orang. What a nice place to stay :D and affordable as the price is only MYR150 per night per room.





Candid photo


Penginapan di kawasan ini kebanyakannya berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu.


Sebelum turun ke bawah, i mendaki Sosodikon Hill yang berhampiran dengan penginapan Kiram Village. It just about 10 minutes drive from Kiram Village and other nearby accommodation. Fear not, pagi-pagi lagi dah breakfast di cafe Kiram Village. Kafe ini menyediakan pelbagai jenis masakan panas seperti maggi goreng, tomyam, western food dan beraneka sup. They really make-to-order.



Tadaaa. Sampai ke puncak Sosodikon ohemgeeee!

Kelapa Bakar Kak Tini

Berhenti seketika di Tuaran untuk makan tengah hari.

Lunch


Lokan Bakar non-cheese hehe



Ianya cuma gerai di jalanan yang terletak di Tuaran. Banyak lagi gerai lain selain gerai Kak Tini jikalau teringin air kelapa bakar. Singgah di sini berehat dan merawat tekak sementara tiba di Kota Kinabalu untuk bermalam di sana pula.

Informative notes:
Kiram's Village +6016 695 0057


[masyaallah tabarakallah]

Popular Posts

My Favourites

The Author, EST 2010

About Me

Assalamualaikum and Hi girls and guys,
Just call me Ainaa.
Passionate in Sambal Petai Udang.
Thanks for read, love. Xoxo.


Featured posts

Travel Journey