Popular Posts

Latest Post on Blog

Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Itinerary hari kedua nya adalah cuma di persekitaran daerah Hatyai. Alhamdulillah for the next day. I rasa sangat freshie, energetic and clean giceww!😍



Sarapan pagi Nasi Kerabu




Kalau dah travel group tu, hakikatnya memang banyak tampalan sticker di badan.


Memang suka duduk atas buaian.


Di sini, selain bergambar di kawasan taman Changpuak Camp and elephant ride, boleh juga hulurkan Mr Gajah sebakul pisang. Gajah suka! 😍

Scarf di pakai sejenis Airy Triangle Scarf. Ironless, one layer, easily shaped, sejuk bak air-conditioning.
Yang sebenarnya sejuk lagi mata memandang. Eh?




Topup Strawberry Collagen di kala melawat Mr. Gajah.


See you when i see you, Changpuak Camp <3


Another angle Masjid Besar Songkhla


Berhenti sekejap, toilet and 7 Eleven


Gerai jalanan di Pantai Samila



Ahh finally! Aiskrim yang terpaling tekak menanti di waktu panas begini, hewhew.


Much love.


One photo with Tuk Tuk.
Banyak Tuk Tuk di jalanan, jadi boleh pergi kemana-mana guna servis Tuk Tuk #iSuggest.


Banana Crepe



Lunch time - steamboat @ Singhanakorn Hot Pot








Melawat BigBee Garden. Kiut je yang kanan tu hehe.


Kilang Kacang Gajus


Experience Klong Hae Floating Market pada waktu malam




Jalan-jalan cari makan dan ada konsert di sini.
Dinner - Air Kelapa Buluh, Telur Puyuh Mata Kerbau, Takoyaki and Thai Milk Tea 😍

[masyaallah tabarakallah]

  • 3:47:00 PM

Part 2: Hatyai District Tour

Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Itinerary hari kedua nya adalah cuma di persekitaran daerah Hatyai. Alhamdulillah for the next day. I rasa sangat freshie, energetic and clean giceww!😍



Sarapan pagi Nasi Kerabu




Kalau dah travel group tu, hakikatnya memang banyak tampalan sticker di badan.


Memang suka duduk atas buaian.


Di sini, selain bergambar di kawasan taman Changpuak Camp and elephant ride, boleh juga hulurkan Mr Gajah sebakul pisang. Gajah suka! 😍

Scarf di pakai sejenis Airy Triangle Scarf. Ironless, one layer, easily shaped, sejuk bak air-conditioning.
Yang sebenarnya sejuk lagi mata memandang. Eh?




Topup Strawberry Collagen di kala melawat Mr. Gajah.


See you when i see you, Changpuak Camp <3


Another angle Masjid Besar Songkhla


Berhenti sekejap, toilet and 7 Eleven


Gerai jalanan di Pantai Samila



Ahh finally! Aiskrim yang terpaling tekak menanti di waktu panas begini, hewhew.


Much love.


One photo with Tuk Tuk.
Banyak Tuk Tuk di jalanan, jadi boleh pergi kemana-mana guna servis Tuk Tuk #iSuggest.


Banana Crepe



Lunch time - steamboat @ Singhanakorn Hot Pot








Melawat BigBee Garden. Kiut je yang kanan tu hehe.


Kilang Kacang Gajus


Experience Klong Hae Floating Market pada waktu malam




Jalan-jalan cari makan dan ada konsert di sini.
Dinner - Air Kelapa Buluh, Telur Puyuh Mata Kerbau, Takoyaki and Thai Milk Tea 😍

[masyaallah tabarakallah]

Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Hatyai, aku datang! :D

Kali ini i setuju nak bawa diri pergi Hatyai walau dalam my bucket list i cuma allowed negara yang ada winter ehehe jk. Trip kali ini i bawa diri bersama-sama bas, grab plus LRT directly dari rumah, honestly i nervous and panik. Dengan kuasa Tuhan, i control everything walau susah sampai nak menangis disebalik langsir bas T_T

Almaklumlah, clingy #tiber πŸ˜œ


First stop here in Wang Kelian, Perlis. MasyaAllah even though waktu tiba di atas warna sunrise dah hilang, view nya i swear luar biasa bangettt 😍

Dengan belanjakan diri pada landskap yang terbentang luas maka dapatlah i cuci mata sikit dari kekotoran duniawi eheks.


Healthy breakfast πŸ˜‹


Demi menghormati deria bau geng bas sepanjang trip, i duwon myself smells like fishy, kepam, busuk and masham masham like that, euwwww 😣

Jadi i memilih untuk memakai outfit from head to toe yang superb comfy untuk diri i jurrr since i know cuaca di Hatyai tidak kurang panas seperti di Malaysia. Lagipun, perjalanan ke Hatyai boleh dikatakan agak nunnnnn jauh di sana dan banyak perhentian, ada pulak kan aktiviti pendakian di pagi hari.


PEACE. Satu gambar di border Thailand. Buat ghaso-ghaso :)


Makan tengah hari seafood di atas bot di Kampung Tammalang, Satun.




Burung helang di sungai Kampung Tammalang.


Melawat murid tahfiz


Perjalanan pulang dari tahfiz. Duduk belakang, macam rare sikit.
tips muka bersih: air wudhu #janganjelestaw? eheks.


Dinner at Asean Night Bazaar



Seafood Pancakes! 😍


Kerabu Maggi 😍


Nutella Banana Pancake 😍

  • 12:48:00 AM

Part 1: Satun & Songkhla

Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Hatyai, aku datang! :D

Kali ini i setuju nak bawa diri pergi Hatyai walau dalam my bucket list i cuma allowed negara yang ada winter ehehe jk. Trip kali ini i bawa diri bersama-sama bas, grab plus LRT directly dari rumah, honestly i nervous and panik. Dengan kuasa Tuhan, i control everything walau susah sampai nak menangis disebalik langsir bas T_T

Almaklumlah, clingy #tiber πŸ˜œ


First stop here in Wang Kelian, Perlis. MasyaAllah even though waktu tiba di atas warna sunrise dah hilang, view nya i swear luar biasa bangettt 😍

Dengan belanjakan diri pada landskap yang terbentang luas maka dapatlah i cuci mata sikit dari kekotoran duniawi eheks.


Healthy breakfast πŸ˜‹


Demi menghormati deria bau geng bas sepanjang trip, i duwon myself smells like fishy, kepam, busuk and masham masham like that, euwwww 😣

Jadi i memilih untuk memakai outfit from head to toe yang superb comfy untuk diri i jurrr since i know cuaca di Hatyai tidak kurang panas seperti di Malaysia. Lagipun, perjalanan ke Hatyai boleh dikatakan agak nunnnnn jauh di sana dan banyak perhentian, ada pulak kan aktiviti pendakian di pagi hari.


PEACE. Satu gambar di border Thailand. Buat ghaso-ghaso :)


Makan tengah hari seafood di atas bot di Kampung Tammalang, Satun.




Burung helang di sungai Kampung Tammalang.


Melawat murid tahfiz


Perjalanan pulang dari tahfiz. Duduk belakang, macam rare sikit.
tips muka bersih: air wudhu #janganjelestaw? eheks.


Dinner at Asean Night Bazaar



Seafood Pancakes! 😍


Kerabu Maggi 😍


Nutella Banana Pancake 😍

   




THAILAND

   




  Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Keesokan harinya tidak lagi di kawasan darat memandangkan kawasan pulau merupakan destinasi pilihan seterusnya. Oh i really needs sun exposure you knowww! 😍 KehkehUntuk sampai ke Tawau, flight berlepas dari Kota Kinabalu dan awal pagi lagi sudahpun keluar hotel i menginap di Kota Kinabalu untuk terus ke KKIA (Kota Kinabalu International Airport).



Dalam perjalanan ke Pulau Mabul dari Jeti Semporna. 


Foto di tengah lautan.


Menikmati bekalan makanan sementara sampai di penginapan.


Got fresh coconut water. Pantang nampak mesti nak beli :DD


Arung Hayat Water Chalet.


Lunch for both of us.


Aktiviti berkayak di kawasan chalet.


Waiting for sunset.


Di penghujung kafe Arung Hayat 😊



Menikmati suasana senja hingga larut malam sambil makan malam dan melayani live band konsert di kafe ini.


Jambatan ini adalah laluan dari bilik ke kafe.


Suasana pagi pula di Arung Hayat Chalet.



#iLoveMab(U)l

Aktiviti snorkeling dan lunch di Mabul Water Bungalows





Photo at Kapalai Island (private island)


Sunrise view from Seafest Lepa Wing Hotel room.


Breakfast Nasi Kuning Sabah & Mee Goreng (mine) at Dapur Kak Dayang

\
TADAAA! One photo at Semporna Jetty and head off to first island, Bohey Dulang Island.



Tinggi - tinggi Gunung Kinabalu, tinggi lagi sayang sama kamu. Walau tak ada Gunung Kinabalu dalam gambar ni tapi i tetap nak nyanyi sebab cuma lagu ini yang bermain dalam minda when I see scenery of mountain. Lewls.






The sunburnt was worth it!


Sipadan Island


Terima kasih Tuhan untuk segalanya, I told everything to Allah and for that only Allah knows what my heart really feels likeπŸ’–

[masyaallah tabarakallah]

Sabah Part 3 (Mabul Island)

  Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Keesokan harinya tidak lagi di kawasan darat memandangkan kawasan pulau merupakan destinasi pilihan seterusnya. Oh i really needs sun exposure you knowww! 😍 KehkehUntuk sampai ke Tawau, flight berlepas dari Kota Kinabalu dan awal pagi lagi sudahpun keluar hotel i menginap di Kota Kinabalu untuk terus ke KKIA (Kota Kinabalu International Airport).



Dalam perjalanan ke Pulau Mabul dari Jeti Semporna. 


Foto di tengah lautan.


Menikmati bekalan makanan sementara sampai di penginapan.


Got fresh coconut water. Pantang nampak mesti nak beli :DD


Arung Hayat Water Chalet.


Lunch for both of us.


Aktiviti berkayak di kawasan chalet.


Waiting for sunset.


Di penghujung kafe Arung Hayat 😊



Menikmati suasana senja hingga larut malam sambil makan malam dan melayani live band konsert di kafe ini.


Jambatan ini adalah laluan dari bilik ke kafe.


Suasana pagi pula di Arung Hayat Chalet.



#iLoveMab(U)l

Aktiviti snorkeling dan lunch di Mabul Water Bungalows





Photo at Kapalai Island (private island)


Sunrise view from Seafest Lepa Wing Hotel room.


Breakfast Nasi Kuning Sabah & Mee Goreng (mine) at Dapur Kak Dayang

\
TADAAA! One photo at Semporna Jetty and head off to first island, Bohey Dulang Island.



Tinggi - tinggi Gunung Kinabalu, tinggi lagi sayang sama kamu. Walau tak ada Gunung Kinabalu dalam gambar ni tapi i tetap nak nyanyi sebab cuma lagu ini yang bermain dalam minda when I see scenery of mountain. Lewls.






The sunburnt was worth it!


Sipadan Island


Terima kasih Tuhan untuk segalanya, I told everything to Allah and for that only Allah knows what my heart really feels likeπŸ’–

[masyaallah tabarakallah]

Popular Posts

My Favourites

The Author, EST 2010

About Me

Assalamualaikum and Hi girls and guys,
Just call me Ainaa.
Passionate in Sambal Petai Udang.
Thanks for read, love. Xoxo.


Featured posts

Travel Journey