Assalamualaikum =)
[masyaallah tabarakallah]

Di beri kesempatan lagi untuk i menghayati bulan Ramadhan yang penuh keberkatan dan makna di kala dunia sedang tenat memerangi pandemik Corona Virus Disease (Covid-19). Speechless. Bagi diri i, Ramadhan 1442 adalah Ramadhan yang berbeza suasana dan impaknya dari tahun sebelum ini. Tidak tahu root cause nya. Perubahan iklim mungkin. Hewhew!

Chilling out at Daboba, 1 May 2021
Photo by @fatinajwa1

Terpaling wanita-wanita melayu kedua terakhir.

Al kisahnya Ramadhan ini, pertama kali i menyambut iftar secara dine-in di kedai tahun ini adalah di Rot Thai Steamboat & Grill bersama-sama dengan my bachelors/ette. I jarang sekali spend quality time dengan this group since i sejenis mementingkan diri dan acah-acah workaholic bagaikan mengejar Anugerah Wanita Terpaling Workaholic (eyes rolling). But tidak meluangkan masa bersama tidak menggambarkan i membenci dan melupakan my bachelorette dan begitulah sebaliknya. Dengan membuka bulatan baru di setiap fasa hidup i, hopefully Tuhan buka pintu hati ini untuk menerima dan menyayangi setiap yang hadir dan juga yang telah pergi tanpa sebab. #tiberjeSISni ๐Ÿ˜Š

Untuk pengetahuan, for the first time and forever i makan di sini. Which supposedly plan berbuka puasa steamboat adalah di branch Setapak, (if i am not mistaken, Rot Thai Steamboat ada banyak branch, sila klik SINI) i tiba di Setapak lewat petang hampir azan berbuka. By the time i sampai di Setapak, the bachelorette sebenarnya tengah asyik membakar di Wangsa Maju. Kebetulan, i pula ada bawa air mineral. Jadi air mineral adalah juadah i berbuka puasa sementara i sampai di branch  Wangsa Maju.

Rot Thai Steamboat & Grill, 1 May 2021

My pure intention jikalau pergi ke satu-satu tempat mestilah berbeza-beza. Tentulah iftar kali ini i mahu menikmati rasa steamboat di restoran Rot Thai, dan enjoy temporarily moment yang ada di depan mata i dengan these bunch of pretty-handsome-bachelors/ette sejak azali. Guess what! Alhamdulillah, sampai saja di sini makanan sudah masak dan terhidang. Begitu ya hikmahnya jikalau tiba lambat, makanan terhidang tanpa batas. OMG!๐Ÿ˜œ

17 Ramadhan 1442, Nuzul Al-Quran

"Na, nak tak buka puasa dekat dataran Putrajaya nanti?"
"Teringin pulak nak terawih dekat Masjid Besi"

Hampir sedekad cuma i tidak berjumpa Fatin (walhal setiap bulan ada saja plan nak berjumpa, kehkeh). Merancang untuk iftar bersama seperti mahu tidak mahu dan jadi tidak jadi but Alhamdulillah, everything walked out smoothly dan semampunya waktu ini i dan Fatin beli juadah berbuka di bazaar Putrajaya. We have no idea mana nak pergi sebenarnya, but i and Fatin stick to the plan nak buka puasa dekat dataran Putrajaya and whut? Teringin terawih di Masjid Besi WALAUPUN awak haram solat tiba-tiba? Next time okie! Make sure the date you plan is accurate๐Ÿ˜œ

Untuk pengetahuan, konsep iftar di sini adalah duduk bersimpuh beralaskan kasut. Ahaks. Not a Zuhd type pun, sebab niat asalnya nak sewa tikar di padang ini macam orang lain juga. Apakan daya, kedai tikar tak wujud pula on that day. Mostly yang datang akan bawa tikat sendiri. But okeila ada geng juga yang duduk lapik selipar #adakahinicinta muehehe #gedikmuch



Rancak i dine-in iftar di luar and suddenly my preggy housemate bagitahu that day dia nak masak sedap-sedap and no need makan di kedai. Kebetulan my preggy housemate dah nak bersalin and pulang ke kampung asal. Ya Allah rinduuuuuuu air tangan sorang mommy ni, sedap nak mampush kau tahu? ๐Ÿ˜‚ So here it is!

Sambal Telur Puyuh & Sotong Rendam (sedap nak arwah)
Ikan Siakap 3 Rasa (sedap nak arwah)
Sotong Goreng Tepung (sedap nak arwah)
Masak Lemak Labu (sedap but i tak sempat nak try)

Kita bagi sepuloh bintang okie ๐Ÿ‘„๐Ÿ’–

30 April 2021
Having Soda Cemburu at Nim's Little Island

"Cemburu dekat siapa ni?" ๐Ÿ˜

Nobody pun walau air yang i pesan adalah Soda Cemburu. I just love the colors and the name and the way they make Soda Cemburu look so Cemburuuuuuu, erghhh. Cerita dia, i decided bawa my housemate teman i  pergi repair barang somewhere in Bangi. Sadly, bila dah sampai kedai dah pun permanently tutup. UGH! Sesekali hari sudah lewat petang menganjak ke malam, i terfikirkan bawa my housemate and iftar together somewhere in Kajang which i think my housemate must try ye makanan di situ? Sebab ada menu #SodaCemburu dan #TomyamKelapa. Eheks!


I dapat gift Tiffin Carrier Lunch Box from Faliq Fahmie.
Alhamdulillah ๐Ÿ’˜



Funding.


Surprisingly ada 'tapaw' buka puasa berhadapan masjid around 4 pm to 5 pm jikalau nak ke bazaar. Kehkeh! Tanjat sis taw ๐Ÿ™ˆ Starting that day, bila ada free time i akan try juga singgah untuk langsaikan my Asar hingga selesai moreh. Alhamdulillah for everything. Didoakan supaya i dapat berjumpa Ramadhan lagi di masa akan datang.

[masyaallah tabarakallah]